Google stawia na roboty
17 grudnia 2013, 13:02Przed kilkoma miesiącami informowaliśmy, że Andy Rubin, jeden z twórców Androida, przestał zajmować się rozwojem tego systemu. Niedawno okazało się, że Google kupił siedem nowo założonych firm zajmujących się robotami, a nowe zadanie Rubina będzie polegało właśnie na rozwoju robotów
W zdrowym ciele kreatywny duch
4 grudnia 2013, 11:34Ludzie, którzy regularnie ćwiczą, bardziej kreatywnie myślą.
Odnaleziono japoński supernowoczesny okręt podwodny
4 grudnia 2013, 11:24Naukowcy z University of Hawaii odkryli u wybrzeży wyspy Oahu wielki japoński okręt podwodny z czasów drugiej wojny światowej. Supernowoczesna jednostka I-400 została zatopiona w 1946 roku przez Amerykanów, którzy obawiali się, że zastosowane w niej technologie wpadną w ręce Rosjan
Mechaniczny żółw do badania wraków
2 grudnia 2013, 12:11Akademicy z Uniwersytetu Technicznego w Tallinie zaprojektowali robota-żółwia U-CAT, który pomoże archeologom w badaniu wraków.
Co rozwija gimnastyka mózgu?
28 października 2013, 13:37Trening mózgu wzmacnia pamięć roboczą, ale nie inteligencję płynną, czyli zdolność dostrzegania złożonych relacji i rozwiązywania problemów (ang. fluid intelligence) - twierdzą naukowcy z Georgia Tech.
Sole żółciowe w roli feromonów
7 października 2013, 16:53Sole żółciowe wydzielane przez komórki wątroby są tradycyjnie kojarzone z trawieniem (emulgacją tłuszczu), okazuje się jednak, że u minogów morskich (Petromyzon marinus) spełniają one funkcje feromonów.
Twarz dla robota - najlepsza, czyli jaka?
2 października 2013, 10:30Starsi i młodsi ludzie różnią się pod względem tego, jak chcieliby, by wyglądał ich osobisty robot.
Wulkan Samalas zapoczątkował Małą Epokę Lodową?
1 października 2013, 08:27Przed kilkunastoma miesiącami naukowcy z University of Colorado Boulder poinformowali o rozwiązaniu zagadki rozpoczęcia i długiego trwania Małej Epoki Lodowej. Wiemy, że początek kilkusetletniemu ochłodzeniu dała seria eksplozji wulkanicznych.
Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?
30 września 2013, 12:24Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.
Asteroidy na celowniku NASA
12 września 2013, 13:14NASA zawęziła do 3 liczbę potencjalnych asteroid do przechwycenia. Podczas konferencji w San Diego przedstawiciele agencji poinformowali, że asteroida, która zostanie przechwycona, będzie miała od 7 do 10 metrów średnicy